Geschiedenis

Geschiedenis van de Citadel

De Citadel, op haar rotspiek hoog boven de stad Dinant, is al sinds meer dan een eeuw een historisch en een wapenmuseum. De stad van de "Copères", in de middeleeuwen de tweede grootste van het Prinsbisdom Luik, was een Hanzestad die bekend stond om haar koperwerk, de "dinanderie".

 

Op naar de top!

Voor de bestorming van de Citadel van Dinant hebben de bezoekers de keuze tussen de trap met 408 treden (uit 1577) en/of de in 1956 gebouwde en in 1997 vernieuwde kabelbaan. Allebei leiden ze naar een duizelingwekkend uitzicht op de stad Dinant.

Achter de Citadel ligt een groot parkeerterrein met ruimte voor 150 voertuigen. Het is toegankelijk via het plateau, zodat u niet door de stad Dinant moet. En er zijn geen parkeermeters...

 

In de gangen van de tijd…

In de "Hollandse" citadel leren de bezoekers over de geschiedenis van Dinant, terwijl ze letterlijk en figuurlijk de gangen van de tijd doorkruisen: de plundering van Dinant door de troepen van Karel de Stoute in 1466, de bouw van de vestingen door Vauban, de geniale ingenieur en architect van Lodewijk XIV, de gevechten met de bajonet tussen Franse en Duitse soldaten en het bloedbad op 674 burgers in augustus 1914… Het bezoek omvat ook een kijkje in de gevangenis van een strafregiment en zelfs een kennismaking met de guillotine…

Het uitzicht op het prachtige landschap, 100 meter boven de Maas, is adembenemend.

Ook op het programma: het dagelijkse leven van het Hollandse garnizoen (smidse, keuken, bakkerij) en de hachelijke belevenissen van een soldaat uit de Grote Oorlog die in zijn loopgraaf uit een ingestorte schuilplaats moet ontsnappen… Schokkend!


 
 
Algemene voorwaarden